« Úvod | Shadow Design.cz »

Scovilleova stupnice pálivosti..

Tato stupnice měří pálivost paprik a chilli papriček.

Papriky (rod Capsicum) obsahují látku kapsaicin, která

způsobuje pálení tím, že stimuluje receptory nervových

zakončení jazyka. Počet Scoville jednotek pálivosti

(Scoville heat units) (SHU) odpovídá přítomnému množství

kapsaicinu. Původně byla stupnice sestavena pojídáním přesně

stanoveného množství chilli papriček různých odrůd. V dnešní

době pomáhají s určováním množství kapsaicinu počítače. Sladká

paprika neobsahuje žádný kapsaicin a na Scovilleho stupnici má

hodnotu 0 (paprika je celá, neředěná a nepálí).Hodnota pálivosti

závisí na místě a způsobu pěstování papričky.

papr


Jaké papričky jak pálí:

15 000 000 Čistý kapsaicin, dihydrocapsaicin

1 000 000 Bhut Jolokia

350 000 - 580 000 Red Savina habanero

100 000 - 350 000 Habanero

50 000 - 100 000 Tepin

30 000 - 50 000 Tabasco

5 000 - 23 000 Serrano

5 000 - 15 000 Maďarská pálivá vosková

5 000 - 10 000 Chipotle

2 500 - 8 000 Jalapeňo

1 000 - 2 000 Poblano

500 - 2 500 Anaheim

100 - 500 Pimento                                          

 

 

Archiv

TXT.cz
HLEDAT | UPOZORNIT
Vytvořit blog | Přihlásit se